Forbrukslån og store investeringer

Mange nordmenn har en drøm om å gjøre fornuftige investeringer. Det finnes jo ikke noe deiligere enn at ”pengene jobber for deg”. Kjøp av kunst, oppussing av hus/hytte, kryptovaluta og gründervirksomhet er bare noen av mange investeringsmuligheter. Problemet er bare at man er avhengig av en betydelig sum penger for å gjøre en solid investering i Norge.

Forbrukslån er en enkel og vanlig måte å skaffe penger på i Norge. Denne artikkelen gjennomgår hvilke muligheter og fallgruver knyttet til det å bruke lånte penger som investering i egne prosjekter. Du kan lese mer om lån uten sikkerhet på forsiden.

Husk at du investerer andres penger!

Ansvarlig bruk av lånte penger er utrolig viktig. Du bør være uhyre forsiktig ved å ta opp større lån for å investere penger i risikofylte prosjekter.

Det finnes nemlig ikke noen garanti for at boligen din øker i pris etter oppussing. Ei finnes det garanti for at bedriften din blir vellykket med ny ”kapitalinnsprøyting”. Og det er i hvert fall ikke sikkert at kryptovaluta-investeringen din går bra. Med andre ord: du skal være veldig forsiktig med å bruke lånte penger på å øke formuen din.

Det første du bør gjøre er å stille deg et spørsmål: hva er sannsynligheten for at pengene går tapt?

Lånet skal tilbakebetales uavhengig av suksess

Ikke alle investeringer går som de skal. Banken tar ikke hensyn til om du lykkes eller ei.

Det er nemlig ikke bankens ansvar å støtte låntakere som gjør feilinvesteringer. Hvis du ser at investeringen du gjorde ikke kommer til å høste frukter, må du ha en plan for hvordan du skal betale tilbake lånet.

Men hva skal man egentlig gjøre når man ser at ting går galt?

Evakueringsplan: tilbakebetale investeringen

Hvis du ser at investeringsobjektet ditt synker i verdi bør du gjøre følgende:

– Husk fjellvettregelen ”vendt i tide, det er ingen skam å snu”. Ikke sitt på en investering som gradvis synker i verdi over en lengre periode.

– Selg hva du måtte ha igjen av verdier. Det er viktig å selge kjapt unna for å få inn friske midler når du betaler ned et forbrukslån. Jo mer du skylder banken, desto større rentekostnader påløper hver eneste måned.

– Bruk de friske midlene til å betale ned lånet i så stor grad som mulig. Hvis de ikke dekker hele lånebeløpet, så ville jeg tatt kontakt med banken og forklart situasjonen.

– Sjekk om nedbetalingsperioden er innenfor hva du kan takle. Hvis de månedlige utgiftene er for store bør du kontakte banken din.

Er renten høyere?

Ofte har de det. Grunnen er at man ikke har mulighet til å sette noe i sikkerhet når man søker forbrukslån. Sikkerhet ved lån har både noen fordeler og ulemper.

De høye rentene er årsaken til at du alltid bør sjekke nøye med en lånemegler før du søker. Meglere er “mellommenn” som sender søknaden din til bankene. For deg blir jobben enklere, gjennom å slippe å søke hos haugevis av forskjellige banker. Du finner en liste over noen av landets beste lånemeglere på forbrukslån.no/

Du finner mer om lånemeglere hos Finanstilsynet.no:

Sammenlignet med andre finansieringsformer

Ulempen er at de løpende kostnadene ved et forbrukslån er litt høyere enn andre lån. Det betyr at den effektive renten er høyere enn ved for eksempel et bil- eller studielån.

Det finnes dog to store fordeler ved lån uten sikkerhet. For det første vil ikke banken ta pant i noen av dine eiendeler hvis du ikke betaler ned lånet. Forstå meg rett her: du bør alltid følge nedbetalingsplanen. Men hvis du av en eller annen grunn ikke kan betale i en periode, så er ikke eiendelene dine umiddelbart i fare.

Den andre fordelen er at ingen kommer til å spørre deg om hva du skal bruke pengene dine på. Etter å ha utfylt lånesøknaden vil banken utføre en kredittsjekk. Hvis alt ser bra ut vil du ha lånet utbetalt i løpet av et par dager.

Når det lønner seg

Det er utelukkende forsvarlig når følgende betingelser er oppfylt:

– Investeringsobjektet er ”trygt” i form av lav risiko.

– Det er en potensielt høy gevinst ved å investere.

– Hvis ting skulle gå galt, så finnes det midler (inntekt) til å dekke lånets månedlige kostnader. Med andre ord: lånets størrelse overgår ikke låntakers betalingsevne, uavhengig av utfall på investeringen.

– Investeringen kan skape verdiskapning på forholdsvis kort sikt.

En gylden regel er at man ikke bruker penger man ikke har på ting man ikke trenger. Allikevel vil man i enkelte tilfeller kunne forsvare å søke lån for å gjøre gode investeringer.