Forbrukslånbransjen er i kraftig vekst. Vi ser at flere og flere banker tilbyr usikrede lån på det norske markedet. I tillegg øker tilgangen i samsvar med den teknologiske utviklingen. Man trenger ikke lengre gå fysisk ned i banken og spørre pent om man kan få låne noen kroner. Nå skjer alt på internett.
Finanstilsynet gir ut en årlig rapport som oppsummerer nordmenns privatøkonomi. I slutten av 2018 viste en rapport at antall forbrukslån hadde økt med hele 12 % sammenlignet med 2017. Regjeringen er ikke særlig glad for denne utviklingen. Derfor dukker det stadig opp nye politiske forslag for å bremse utviklingen. Maksrente er én av de mer aktuelle.
Hva vil det si at man innfører en maksrente?
Med andre ord betyr det at staten går inn og regulerer hvor dyre lån bankene får lov til å tilby. Det er ikke lengre (kun) opp til låntaker å gjøre en god beslutning. Ved innføring av maksgrense vil også staten holde en beskyttende hånd over de som kanskje ville søkt om et lån de ikke burde ha tatt.
Hovedpoenget er altså å beskytte forbrukerne. Ved å innføre et slikt tiltak sier man også indirekte at man ikke har tro på at forbrukerne selv klarer å fatte økonomisk gunstige beslutninger.
Har man gjort lignende tiltak i andre land
Ja, det har man. Både Sverige og Finland har innført maksrente på SMS-lån og forbrukslån. Dette ble innført etter at både tilgangen på lån og antall folk med høy kredittgjeld økte over en lengre periode.
SMS-lån viste seg etter hvert å bli uhyre populært i Sverige. En artikkel fra Dagbladet i 2012 viser hvordan enkelte banker tok mer enn 23,000 % rente. Man trenger ikke være økonom for å forstå at det er et veldig dyrt lån.
Utenlandske banker med lovnader om ”kjappe penger”
I følge Forbrukerrådet ligger ikke problemet hos norske banker. De har sett en økende trend i utenlandske aktører som tilbyr smålån til skyhøye renter. Fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet uttalte til NRK at ” i de mer ekstreme tilfellene med kort nedbetalingstid og lave lånebeløp kommer man opp i nær 1000 prosent effektiv rente.”
Det er kun to grunner til at man skal kunne vurdere å ta opp slike lån:
1. Man har ikke mulighet til å skaffe penger på andre måter, og man er i desperat pengenød.
2. Man forstår ikke den avtalen man går inn i.
Et eventuelt nytt regelverk vil også gjelde utenlandske banker som opererer i Norge. Samtlige banker som tilbyr lån på det norske markedet blir nødt til å følge samme spilleregler. Derfor ville en slik regelendring være effektiv.
Hvordan unngå de “verste” rentenivåene
Det første du kan gjøre er å lese deg opp på lånets rente og øvrige kostnader. Du må forstå mekanismene som gjør at en lån koster penger. Det gjør deg mye bedre rustet til å treffe en god beslutning.
Neste steg er å sammenligne lån. Dette kan gjøres på to ulike måter. Mange nettsider, har en oversikt over de ulike forbrukslånene. En annen vanlig løsning er å benytte lånemeglere, slik som disse: forbrukslån.no/lånemeglere/.
Ved hver bank står det oppgitt hvilke kostnader lånet deres har. Noen vil mene at det er en litt vanskelig måte å gjøre det på. Du har også muligheten til å la andre gjøre jobben for deg, men da skal du søke lån hos en såkalt låneagent.
Skaffe tilbud med finansagent
Et annet godt tips er å kontakte en eller flere av låneagentene i Norge. De jobber for at du skal få det beste forbrukslånet. Prosessen fungerer på denne måten:
– Du går inn på agentens nettside og fyller ut informasjonen om deg.
– Agenten sender din informasjon til mange forbruksbanker. Deretter vil alle gi et tilbud til agenten.
– Etter at de har gått gjennom alle tilbudene vil de fortelle deg om det beste lånet du kan få. Deretter er det opp til deg om du vil godta eller ikke.
Du får med andre ord god hjelp på veien for å finne det billigste lånet. Husk at disse agentene hjelper tusenvis av nordmenn hvert eneste år. De er ofte veldig profesjonelle og, ikke minst, utrolig erfarne. Dette er en god måte å skaffe deg et gunstig lån på. Lendo og Sambla er eksempler på norske låneagenter.
Vil det faktisk kunne bli et rentetak
Det er mulig at politikerne en dag bestemmer seg for å innføre et rentetak på forbrukslån. Uansett vil det være positivt for deg som låntaker. Mange norske banker vil også kunne være glad for en slik løsning – nettopp for å luke ut useriøse aktører fra bransjen.
Det er tross alt en grunn til at forbrukslån har fått et forholdsvis dårlig rykte. Kombinasjonen av utenlandske banker som tilbyr lån til skyhøye renter og en del av befolkningen som ikke forstår hva ordet rentekostnad betyr, utgjør en veldig farlig kombinasjon.
Heldigvis er det mange ting som kan redde deg fra å ta opp dyre forbrukslån. Det aller viktigste er at du forstår konsekvensen av å signere lånepapirer. I tillegg finnes det mange gode verktøy der ute for å sikre deg at det lånet du søker ikke er dyrere enn hva du reelt sett kan betjene.
Noe kildemateriell er hentet herfra: https://www.dagsavisen.no/innenriks/470-000-norske-forbrukslan-sendt-til-inkasso-1.1533644